Graţie sprijinului Ambasadei Suediei în Moldova, în cinci localităţi din Moldova a fost organizată activitatea “Consiliilor de Siguranţă Comunitară”, în care sunt incluşi decidenţi locali, administraţie locală şi forţe de ordine.
Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a relatat pentru Infotag, că ambasadorul Suediei la Chişinău, Katarina Fried, a declarat, în cadrul unei şedinţe în care s-a discutat despre activitatea acestor grupuri neguvernamentale, că “scopul Consiliilor de Siguranţă Comunitară este de a încuraja cetăţenii să devină tot mai activi în comunităţile lor, abordând direct toate problemele ce ţin de ordinea publică şi securitate”.
“Din 2018 şi până în 2021, poliţia Suediei, împreună cu Inspectoratul General al Poliţiei din Republica Moldova a pilotat acest proiect în cinci regiuni cheie, consiliile devenind un instrument strategic important care permite identificarea problemelor, analizarea, dar şi soluţionarea lor propice împreună cu toţi actorii din aceste comunităţi”, a subliniat Katarina Fried.
“Cetăţenii îşi doresc ca problemele lor să fie soluţionate, ei îşi doresc ca atunci când apelează la o autoritate, aceştia să fie ascultaţi şi ajutaţi cu soluţii practice. Ceea ce ne-am propus şi noi să facem prin intermediul Consiliilor de siguranţă. Vreau să-i încurajez pe toţi cei care fac parte din consilii, dar şi pe toţi cetăţeni să continue munca în echipă, pentru ca în final să putem promova Consilii de Siguranţă funcţionale şi bine organizate”, a declarat Şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţeanu.