Jurnaliștii Viorica Tataru și Andrei Captarenco, cei care s-au aflat în Ucraina chiar din prima zi de război, au lansat filmul documentar „Drumul Războiului: Irpin”, primul din seria de producții ale proiectului „Drumul Războiului”.
Premiera a avut loc la Cinematograful ODEON, iar la eveniment au fost prezenți șefa statului, Maia Sandu și președintele Parlamentului, Igor Grosu, care i-au felicitat pe autorii proiectului pentru curaj și pentru munca depusă.
„În filmul lor, Viorica și Andrei au arătat prețuirea clipei prezente, dragostea și forța de a găsi minima pâlpâire de frumos chiar și în condiții dramatice. „Drumul Războiului” este un film care trebuie privit în fiecare localitate, în fiecare familie. E greu de suportat prin adevărul dur pe care îl arată, dar sensibilizează prin forța, umanitatea și cumsecădenia eroilor săi. Acei oameni pur și simplu vor să trăiască în casa lor, pe pământul lor și vor să se bucure de cer senin”, a scris președintele țării, Maia Sandu, pe pagina ei de Facebook.
„Apreciez curajul acestor oameni și devotamentul pentru meserie și cred că cea mai puternică armă acum sunt aceste imagini care transmit o emoție extraordinară. Eu spun acum public că îi voi invita pe Andrei și pe Viorica în Parlament pentru a proiecta acolo acest film”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Iar ministrul Culturii, Sergiu prodan, a precizat că Ministerul va susține acest proiect, astfel încât filmul fie văzut de cât mai mulți oameni.
„Sarcina noastră acum este să facem tot posibilul pentru a susține distribuția acestui film, ca să ajungă chiar și în cele mai îndepărtate sate. Oamenii trebuie să-l vadă și să-și facă o concluzie despre adevăr”, a menționat Sergiu Prodan.
Filmul a fost urmărit și de alți oficiali, precum și de jurnaliști și oameni de artă.
„Este un film incredibil de dureros, dar în același timp cu foarte mult optimism. Eu le spuneam autorilor filmului să aibă grijă de ei, de sănătatea lor, pentru că războiul e război și viața lor contează, dar ceea ce am văzut cu siguranță a meritat acest efort. Este un film despre oroare, speranță și destine de oameni care sunt exact ca noi”, a spus interpretul Nicu Țărnă.
Daniel Vodă, purtător de cuvânt al prim-ministrului: „Este un film superb, care ne arată încă o dată cât de prețioasă este libertatea, cât de prețios este acest drum pe care îl parcurg ucrainenii și noi alături de ei. Această lecție de demnitate și umanitate sper să ajungă în casele a cât mai mulți oameni”
În filmul „Drumul Războiului: Irpin” au fost adunate povești cutremurătoare ale oamenilor care înfruntă cu un curaj supraomenesc ororile războiului și care trăiesc într-o realitate dură, unde fiecare clipă este o luptă pentru supraviețuire. Una dintre acestea îi are în prim plan pe Sașa și Marina, doi tineri care au stat în subsol în toată perioada în care orașul Irpin era sub ocupație rusească și a fost distrus de militarii ruși.
„Scopul acestui proiect a fost să arătăm oamenilor ce se întâmplă într-adevăr în Ucraina. Am încercat să fim cât se poate de corecți, nu am avut un filtru, nu făceam selecție de eroi, protagoniștii filmului sunt oamenii pe care îi întâlneam în cale. Noi o să ne continuăm drumul, pentru că trebuie să combatem propaganda, să documentăm crimele care se întâmplă acolo și să aducem acasă mărturii, a declarat jurnalistul Andrei Captarenco.
„A fost o lansare peste așteptările noastre și noi am înțeles că trebuie să ne continuăm acest drum al războiului, să ne facem munca, pentru că oamenii ne-au încurajat și ne-au vorbit despre momentele importante din film. Asta înseamnă că mesajul nostru a ajuns la public. Acest film este un prim pas, pentru că urmează să lansăm și alte producții importante din cadrul acestui proiect”, a precizat jurnalista Viorica Tataru.
După premieră, filmul va putea fi vizionat de publicul larg pe platformele online și în cadrul unei expoziții multimedia care va fi lansată, în curând, la Chișinău. Mai multe detalii despre când va fi lansată expoziția și unde găsiți filmul vor fi publicate pe pagina oficială a proiectului.