Viceprim-ministrul Vladimir Bolea și directorul de Țară pentru Moldova a Băncii Mondiale Inguna Dobraja au semnat, Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea Proiectului Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI). Programul de finanțare are o valoare totală de 55 milioane de dolari SUA și va fi implementat în țara noastră până în anul 2029.
Potrivit Acordului, obiectivele acestor investiții este de a dezvolta subsectoarele care nu înregistrează performanțe, de a crește veniturile agricultorilor, de a crea noi locuri de muncă și oportunități de piață, de a implementa practici agricole inteligente și de a promova producția ecologică.
Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii: „Este un program de finanțare foarte important și mult așteptat de fermierii noștri. Documentul integrează domeniile și direcțiile prioritare de intervenție pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii. Vorbim despre procesele de fortificare a AIPA și pregătirea agenției pentru a putea accesa fondurile europene. Vorbim despre ANSA care trebuie să garanteze inofensivitatea produselor alimentare. Totodată, prin intermediul acestui program ne propunem să majorăm potențialul sectorului zootehnic și să creștem numărul de vaci înalt productive. Este evident că, în urma schimbărilor climatice, astăzi, în Republica Moldova nu putem vorbi despre dezvoltarea agriculturii fără sisteme de irigații. Astfel, facem primul pas în restabilirea sistemelor de irigare, după care vor urma ample procese de reorganizare a domeniului.”
În cadrul ceremoniei de semnare a Acordului, Inguna Dobraja a menționat reușitele proiectelor anterioare finanțate de Banca Mondială și implementate de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii.
De asemenea, a comunicat că noul proiect consolidează angajamentul și cooperarea Grupului Băncii Mondiale cu Republica Moldova în domeniul reformelor din sectorul agricol.
Inguna Dobraja, directorul de Țară pentru Moldova a Băncii Mondiale: „Agricultura și sectorul alimentar sunt domenii foarte importante pentru economia Republicii Moldova. Sunt pilonii pe care se bazează economia țării, reprezintă o mare parte din PIB-ul țării, circa 15% și antrenează în activitățile zilnice în jur de 21% din populație. Totodată, mai mult de 70% din locuitorii zonelor rurale se regăsesc în agricultură. Totuși, agricultura se confruntă și cu multe probleme, preponderent cu provocările asociate schimbărilor climatice. Suntem bucuroși că putem ajuta Republica Moldova să treacă perioada de tranziție spre o agricultură durabilă. Semnarea Acordului este partea cea mai ușoară, însă rezultatele finale depind de procesele implementării.”
Din suma totală, se preconizează ca circa 21 de milioane de dolari SUA să fie acordați agricultorilor sub formă de granturi, pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic și horticol.
Alte 25 de milioane de dolari vor fi direcționate pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații. Totodată, circa 6.5 milioane sunt planificate pentru fortificarea capacităților AIPA și ANSA, precum și pentru a sprijini înființarea Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară.
Circa 2.5 milioane de dolari vor fi utilizate pentru managementul proiectului.