Polonia este pregătită să ofere sprijin politic, precum și cunoștințele necesare în efortul R. Moldova pe calea spre aderarea cu drepturi depline la UE. Sprijinul urmează a fi acordat atât la nivel bilateral, cât și prin intermediul mecanismelor și instrumentelor relevante europene. Angajamentul se conține în Declarația Comună a Adunării Parlamentare a Republicii Polone și a Republicii Moldova, semnată luni, 29 mai, la Varșovia de către copreședinții Adunării, Mihail Popșoi și Ryszard Terlecki, anunță Parlamentul de la Chișinău.
Potrivit documentului semnat, Adunarea Parlamentară Moldo-Polonă crede cu tărie în începerea negocierilor de aderare a țării noastre la UE până la sfârșitul anului curent.
„Credem cu tărie că în urma unei recomandări pozitive a Comisiei Europene, decizia Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare la UE cât mai curând posibil va asigura ireversibilitatea parcursului european al Moldovei și va oferi reformelor un impuls sistemic pe termen lung”, se menționează în Declarația aprobată la Varșovia.
Documentul condamnă invazia ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și războiul hibrid împotriva Republicii Moldova.
„Reuniunea noastră a avut loc în contextul agresiunii militare ruse neprovocate în desfășurare împotriva Ucrainei, care a creat pentru Moldova o situație provocatoare în materie de securitate, fiind, ulterior, atât o victimă indirectă a acestei agresiuni, cât și o țintă sigură a războiului hibrid rusesc care vizează deraierea procesului de integrare europeană a R. Moldova”, se spune în Declarație.
Potrivit Parlamentului, Polonia și-a declarat sprijinul pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a societății civile și a economiei de piață a Moldovei. Totodată, partea poloneză este pregătită să împărtășească experiența sa în domeniile cibernetic și al apărării, informațional și de siguranță publică.
De asemenea, sunt încurajate companiile poloneze și moldovenești din domeniul energetic să se implice într-o cooperare strategică și realistă orientată spre atingerea obiectivelor legate de securitatea energetică, avantajoasă pentru ambele țări. Parlamentarii moldoveni și polonezi au consimțit să dezvolte noi instrumente, inclusiv în domeniul sprijinului financiar pentru IMM-uri, care, împreună cu cele deja existente, vor contribui la consolidarea cooperării economice bilaterale.
Cea de-a IX-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone a avut loc ieri, la Varșovia. În cadrul reuniunii au fost abordate o serie de subiecte de pe agenda bilaterală și multilaterală, în special securitatea internațională și regională, extinderea UE, asistența poloneză pentru transformarea și modernizarea Moldovei stimulată de investițiile directe poloneze în economia moldovenească.Publicitate