Compozitorul, acedemicianul și Artist al Poporului, Eugen Doga, a primit Titlul Onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. La eveniment au fost prezenți studenți, profesori universitari, academicieni și oameni de creație, care l-au felicitat pe maestru și i-au urat multă sănătate și inspirație.
„Am venit la Bălți pentru a mă reîncărca spiritual, omenește, profesional. Am văzut că aici se cântă muzica mea. Este ceea ce îl face pe un artist să se simtă împlinit”, a declarat Eugen Doga, compozitor, Doctor Honoris Causa.
La eveniment a fost prezent și directorul artistic, prim-dirijor al Orchestrei Naționale Simfonice a Companiei Publice Teleradio-Moldova, Gheorghe Mustea.
„Am avut satisfacția să pregătesc și să interpretez multiple creații ale domniei sale, în diferite concerte, pe diferite scene în țară, dar și peste hotarele ei. Muzica lui Doga însă rămâne fidelă spiritului muzicii ca atare chemată să înalțe omul așa cum face muzica marelor clasici”, a menționat Gheorghe Mustea, compozitor, dirijor, academician.
Considerat cel mai mare compozitor român în viață, Eugen Doga este autorul a 70 de valsuri, 90 de romanțe, dar și a trei balete: Luceafărul, Venancia și Regina Margo. A scris muzică pentru aproape 200 de filme artistice și documentare.
„Prin muzica sa, noi, o țară foarte mică, care nu avem alte resurse economice, sportive sau chiar militare, devenim cunoscuți. Este un mare ambasador în acest sens”, a spus Anatol Moraru, profesor universitar.
Eugen Doga a oferit iubitorilor de artă o colecție de discuri cu opera sa.
„Din câte am înțeles, suntem unica bibliotecă științifică care va avea în colecția sa aceste discuri. Imediat, acestea vor ajunge în mediateca universității. Sperăm că nu doar studenții care își fac studiile la specialitatea Muzică, vor beneficia de ele”, a declarat Natalia Gașițoi, rector USARB.
Profesorii din Bălți spun că muzica lui Doga este cartea de identitate a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
„Este o zi importantă pentru cultură, educație și muzicieni, fiindcă Eugen Doga este și scriitor, este o persoană inedită a R. Moldova care ne-a dus faima dincolo de țară. Muzica lui Doga este peste tot. Este în viața de toate zilele, în filme, copilărie și desigur că este și în școlile de muzică și arte a învățământului artistic. Elevii cu mare pasiune interpretează toate lucrările lui Doga și o simt din suflet”, a conchis Stela Smirnov, Directorul şcolii de muzică „George Enescu’’ din Bălţi.
În total Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a oferit 35 de titluri Doctor Honoris Causa.
Sursa: nordnews.md