Creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Mare Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți din istoria creștinătății, sărbătoare numită în popor și Sfântul Nicolae de vară. Cu această ocazie, în multe localități din Republica Moldova ale căror biserici îi poartă numele este sărbătorit hramul.
Sfântul Mare Ierarh Nicolae, născut la sfârșitului secolului al III-lea, este cinstit de două ori pe an, o dată iarna, pe 6 decembrie (stil nou) și 19 decembrie (stil vechi), dar și în luna mai, pe 9, respectiv 22 mai.
Sărbătoarea de astăzi are legătură strămutarea moaştelor sale din Mira Lichiei, Anatolia (actuala provincie Antalya din Turcia) unde a slujit în calitate de arhiepiscop, în orașul Bari din sudul Italiei, aflat pe ţărmul Mării Adriatice, în anul 1087, eveniment marcat cu mare fast de creștini.
Conform unei vechi tradiţii, acest lucru s-a petrecut cu voia Sfântului Nicolae, care apăruse în visul unui preot, spunându-i că dorinţa sa este ca mormântul să-i fie mutat la Bari. Cutremurat, acesta a mers în biserică şi a povestit cele petrecute. Cei din cetatea Bari au luat trei corăbii şi, dându-se drept negustori, au mers în Mira pentru a îndeplini rugămintea sfântului.
Totuși, conform istoricilor, aducerea moaștelor la Bari este legată de ocuparea Anatoliei, la sfârșitul secolului al XI-lea, de către Imperiul Selgiucid care era în expansiune în Asia Mică. Cruciații, care, în general, aduceau moaște din Răsărit în occident, au decis și de această dată să ia moaștele Marelui Ierarh cu scopul de a le apăra de invadatori.
Peste un secol mai târziu, în 1197, în Bari a fost finalizată deja Bazilica Sfântului Nicolae din Bari, care a devenit un important loc de pelerinaj pentru creștini.
Rolul Sfântului Mare Ierarh Nicolae a fost unul extrem de important în Biserica Creștină, deoarece se spune că anume el, prin lucrarea Duhului Sfânt, a avut o influență determinantă asupra Sfântului Mare Împărat Constantin, cei doi fiind contemporani, și a maicii sale, Sfânta Împărăteasă Elena, care au oprit prigoana asupra mărturisitorilor lui Hristos și au declarat creștinismul religie oficială în Imperiul Roman.
Sfântul Nicolae s-a născut la sfârșitul secolului al III-lea într-o familie înstărită de creștini din Anatolia, pe atunci provincie grecească. Ierarhul este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, în mod special, al copiilor mici.
Ierarhul a trăit 65 de ani, fiind înmormântat în orașul Mira (în prezent orașul turcesc Demre) din aceeași provincie romană. Deși a fost cunoscut și iubit încă din timpul vieții sale, săvârșind nenumărate minuni, ierarhul din Mira începe să fie cinstit abia începând cu secolul al VI-lea, la peste două sute de ani de la moarte.
Potrivit datelor actualizate ale Agenției Servicii Publice, în Republica Moldova, în jur de 76 de mii de bărbați poartă numele Nicolae sau Nicolai. Peste 1200 sunt înscriși Nicu în actele oficiale, 50 sunt Neculai, iar doi Colea. De asemenea, peste 500 sunt Nicolas, iar 18 sunt înregistrați drept Nick. Aproximativ 13 mii de fete și femei poartă numele Nicoleta, iar peste 600 sunt Nicole.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Telegram