Dreptul la muncă și respectarea acestui deziderat vor fi îmbunătățite în țara noastră. Totodată, va fi asigurată implementarea standardelor internaționale în ceea ce privește facilitarea accesului la învățământul profesional-tehnic și ulterioara angajare a persoanelor cu dizabilități, a membrilor minorităților etnice, dar și a oamenilor de la sat.
În acest sens, este implementat proiectul „Consolidarea dreptului la muncă în Republica Moldova”. Unul dintre obiectivele acestuia este consolidarea capacităților autorităților de a promova și proteja dreptul la angajare.
Proiectul este implementat pe o perioadă de doi ani, până în anul 2025, cu suportul Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA), cu un buget total de 900.000 de euro.
„Sunt absolut convins că prin intermediul acestui proiect putem înregistra progrese mari în piața muncii. Noi putem găsi tineri, care sunt interesați să acceseze piața muncii. Noi oferim șansa să se alăture la acest grup nu doar cei selectați. Toți vor avea siguranța respectării drepturilor lor”, spune directorul de țară al ADA, Gunther Zimmer.
În prezent, una dintre problemele care așteaptă rezolvare este angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități.
„Această categorie de persoane vulnerabile sunt mai rezervați, sunt mai timizi și nu întotdeauna pot să-și obțină jobul preferat care-i va asigura existența. În instituțiile de învățământ profesional tehnic își fac studiile chiar și copiii cu sindrom Down sau cu paralizie cerebrală infantilă și evident că acești copii nu întotdeauna au posibilitatea să se angajeze”, menționează directoarea centrului de excelență, Alexandra Raețchi.
Instituțiile de învățământ sunt mereu în contact cu piața muncii, iar datorită acestui proiect, persoanele cu dizabilități ar urma să fie angajate mult mai ușor.
„Mediul academic este în tandem cu instituțiile de învățământ, deoarece dumnealor participă la elaborarea documentelor și politicilor naționale. Absolvenții instituțiilor de învățământ din categoria vulnerabilă nu întotdeauna sunt acceptați pe piața de muncă. Acest proiect vine în facilitarea accesibilității persoanelor date în mediul de afaceri”, subliniază Alexandra Raețchi.
Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, anul trecut, în Republica Moldova erau înregistrate peste 2.200 de persoane cu dizabilități, care erau șomeri. Aceștia constituiau trei la sută din numărul total al șomerilor din țara noastră.