Târg tematic, programe artistice, proiecții de film și expoziții inedite au fost organizate în weekend la Muzeul de Istorie al Chișinăului, cunoscut și ca Turnul de Apă. Șirul de acțiuni au avut loc în contextul evenimentului cultural internațional Noaptea Muzeelor ce are drept scop promovarea patrimoniului.
În curtea muzeului a fost deschisă expoziția de modele vestimentare „REUSE”, unde au fost prezentate lucrările de diplomă ale studenților programului Design Vestimentar Industrial, Facultatea de Design a UTM.
”Tematica expoziției a fost conștientizarea impactului activității omului asupra mediului înconjurător. Prin lucrările expuse, tinerii și-au manifestat susținerea tendințelor de utilizare și reutilizare rezonabilă a resurselor în măsura posibilității”, a scris edilul Ion Ceban pe pagina sa de pe o rețea socială.
În scopul promovării patrimoniului cultural al orașului Chișinău au avut loc și proiecții de filme documentare.
”Până la ora 22:00, vizitatorii au putut viziona filmele dedicate personalităților Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni și regizorului Emil Loteanu, dar și filmul documentar „Turnurile de apă: reperele simbolice ale Chişinăului”. Totodată au avut loc diverse programe artistice, precum „La apus de soare”, prezentat de elevii Școlii de Arte „Valeriu Poleakov””, a mai adăugat primarul Ion Ceban.
Tot la Muzeul de Istorie a Chișinăului a avut loc un Plein-Air cu genericul „CHIȘINĂU – ORAȘUL DORULUI”, unde au participat copii iubitori de artă, sub îndrumarea artistei plastice Iraida Ciobanu, doctor în studiul artelor. Creațiile copiilor încadrează motivele arhitecturale ale Turnului de Apă.
Totodată, în scuarul muzeului a fost amenajat târgul „Eco Art Sale la Turn”, aflat la a doua ediție în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, care a adunat tineri creatori și meșteri experimentați, oferindu-le oportunitatea de a-și expune și comercializa lucrările originale de artizanat și artă decorativă.
La fel, vizitatorii au avut posibilitatea să călătorească imaginar în timp într-o altă perioadă istorică prin intermediul unei fotografii de epocă de la începutul sec. XX, cu reprezentarea locuitorilor Chișinăului de altădată.