Spațiul pe care îl asigură Uniunea Europeană cetățenilor săi este caracterizat prin libertate, securitate și justiție. Cele patru libertăți fundamentale ale Uniunii Europene se referă la libera circulație a persoanelor, a bunurilor, a serviciilor și a capitalurilor. Libertatea persoanelor se referă la faptul că cetățenii pot circula și se pot stabili temporar sau permanent oriunde pe teritoriul Uniunii Europene.
Capitolul 2 din Carta drepturilor fundamentale a UE este consacrat libertăților. Articolele 6-19 din acest capitol protejează următoarele drepturi:
- dreptul la libertate și la siguranță
- respectarea vieții private și de familie
- protecția datelor cu caracter personal
- dreptul la căsătorie și dreptul de a întemeia o familie
- libertatea de gândire, de conștiință și de religie
- libertatea de exprimare și de informare
- libertatea de întrunire și de asociere
- libertatea artelor și științelor
- dreptul la educație
- libertatea de alegere a ocupației și dreptul la muncă
- libertatea de a desfășura o activitate comercială
- dreptul de proprietate
- dreptul de azil
- protecție în caz de strămutare, expulzare sau extrădare
Libertatea rezultă din eliminarea controalelor la frontierele interne ale spațiului Schengen, care permite la ora actuală circulația a peste 400 de milioane de cetățeni din 28 de țări să călătorească din peninsula Iberică până în statele baltice și din Grecia până în Finlanda fără niciun control la frontiere. Gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene se face într-o manieră mai coerentă, mai ales prin crearea și intarea în serviciu operațional a agenției Frontex.
Libertatea bunurilor se referă la faptul că mărfurile care traversează frontierele interneale Comunității Europene nu mai sunt supuse controalelor de la 1 ianuarie 1993.
Prin libera circulație a serviciilor se elimină restricțiile privind libertatea de a presta servicii în cadrul Comunității cu privire la resortisanții statelor membre stabiliți într-un alt stat al Comunității decât cel al beneficiarului serviciilor.
Valorile esențiale pe care se întemeiază Uniunea Europeană sunt consacrate în articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Acestea sunt:
- respectarea demnității umane,
- libertatea,
- democrația,
- egalitatea,
- statul de drept
- respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților.
Respectarea drepturilor persoanelor este una dintre obligațiile fundamentale ale UE. Uniunea Europeană trebuie să respecte aceste drepturi în realizarea politicilor și programelor sale, la fel și instituțiile UE și fiecare dintre statele membre.
Iar drepturile fundamentale ale Uniunii Europene sunt:
- respectarea drepturilor cetățenilor,
- promovarea egalității de șanse,
- adaptarea la era digitală,
- accesul la justiție,
- garantarea dreptului la azil.