India a depăşit China din punct de vedere al populaţiei, după a ajuns la 1,4286 miliarde de locuitori, faţă de China care are 1,4257 miliarde de persoane, arată datele ONU comunicate miercuri, scrie Bloomberg.
Astfel, populația Indiei a depășit 1,4286 miliarde, puțin mai mult decât cea de 1,4257 miliarde de locuitori ai Chinei. Datele arată că cifrele Chinei nu includ Hong Kong și Macao. Populația în creștere va impune presiuni asupra guvernului premierului indian Narendra Modi de a crea locuri de muncă pentru milioanele de oameni care intră pe piața muncii, în condițiile în care populația pleacă din zonele agricole.
India, unde jumătate din populație are sub 30 de ani, se pregătește să devină economia majoră cu cea mai rapidă creștere din lume în următorii ani. A treia economie ca mărime a Asiei susține acum aproape o cincime din populația globală – mai mult decât întreaga populație din Europa, Africa sau America.
Deși acest lucru este valabil și pentru China deocamdată, se așteaptă ca situația să evolueze, deoarece populația Indiei va continua să crească și să atingă 1,668 miliarde până în 2050, termen când se estimează că populația Chinei se va reduce la aproximativ 1,317 miliarde. „Povestea Indiei este una puternică.
Este o poveste a progresului în educație, sănătate publică și igienă, dezvoltare economică, precum și progrese tehnologice”, a declarat Andrea Wojnar, reprezentant al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în India, în Raportul privind starea populației mondiale.
India a ajuns pe primul loc după ce în 2022 s-au născut aproximativ 23 de milioane de copii, în timp ce populația Chinei a început să scadă pentru prima dată în șase decenii, cu aproximativ 9,56 milioane de nou-născuți anul trecut.
Populația lumii crește în cel mai lent ritm din 1950, iar previziunile anterioare ale ONU arată că ar putea crește la aproximativ 8,5 miliarde în 2030 de la 8 miliarde anul trecut și va atinge 9,7 miliarde în 2050, înainte de a atinge un vârf de aproximativ 10,4 miliarde în anii 2080. ONU estimează că mai mult de jumătate din creșterea estimată a populației globale între 2022 și 2050 va fi concentrată în doar opt țări: Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.