Bolnavii de COVID-19 cu forme grave vor putea fi trataţi cu plasma pacienţilor deja vindecaţi. Această componentă a sângelui devine medicament pentru că în ea s-a format o cantitate suficientă de anticorpi, a menţionat directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari într-un interviu pentru Radio Moldova.
„În Republica Moldova se introduce o nouă formă de tratament pentru pacienţii cu forme grave, sau pentru pacienţii de o vârstă mai înaintată cu plasmă convalescentă. Plasma este racoltată de la pacienţii care s-au tratat. Această plasmă conţine o cantitate suficientă de anticorpi, aceasta devine un remediu benefic şi foarte eficient pentru tratamentul altor pacienţii”, a declarat Svetlana Cebotari, directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui.
Plasma poate fi recoltată după 14 zile din momentul însănătoşirii doar de la bărbaţi care au între 18 şi 60 de ani şi nu suferă de alte maladii.
„Persoanele respective se pot adresa la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui pentru a se recolta plasmă, astfel împreună putem contribui la salvarea pacienţilor cu forme grave şi destul de grave a infecţiei COVID-19”, a precizat Svetlana Cebotari.
Acest tratament a fost aprobat şi în alte ţări precum Franţa, Italia, Marea Britanie, Germania.