În fiecare an, la 15 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Artei, ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.
Potrivit AGERPRES, data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 apr. 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor.
Solicitată de MOLDPRES, Florina Breazu, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, a menționat că în preajma Zilei Mondială a Artei, la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău a fost vernisată expoziția „Salonul de Primăvară”, la care participă 130 de artiști plastici. „Uniunea Artiștilor Plastici vine cu o felicitare adresată tuturor artiștilor, atât membri, cât și nemembri ai UAP și invită toți doritorii de a comunica cu arta, cu opera artiștilor contemporani, să viziteze expozițiile organizate la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”. Relația cu arta oferă liniște, pace, încredere, siguranță și speranță în viitor. Sperăm să fie o legătură mai strânsă între artiști și diferite pături ale societății noastre”, a subliniat Florina Breazu.
Arta se prezintă în nenumărate forme, dar categoriile oficiale, stabilite pentru prima dată în Grecia antică, au fost arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, cărora li s-a adăugat, în 1911, cinematografia, considerată cea de a şaptea artă.
Instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic, Ziua Mondială a Artei a fost marcată pentru prima dată în anul 2012.
Asociaţia Internaţională de Artă este o organizaţie nonguvernamentală care lucrează în parteneriat oficial cu UNESCO şi cuprinde artişti care aparţin în special domeniilor picturii, sculpturii, tipografiei, dar şi artişti care practică alte forme de creaţie în artele vizuale. Aceasta a luat fiinţă în 1952, la Veneţia, când 23 de guverne şi 48 de asociaţii de artişti din 19 ţări s-au declarat în favoarea formării unei asociaţii internaţionale de pictori, sculptori şi gravori, astfel că a fost constituit un consiliu provizoriu sub preşedinţia lui Gino Severini (Italia), iar un secretariat a fost deschis la Casa UNESCO din Paris.