Astăzi, 12 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Aviaţiei şi Cosmonauticii.
Cu 62 ani în urmă, pe 12 aprilie 1961, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a efectuat primul zbor orbital în jurul Pământului la bordul navei spaţiale Vostok-1.
Zborul care a durat 108 minute, a constituit un progres imens pentru domeniul exploarării spaţiului.
Gagarin, în vârstă de 27 de ani, a efectuat prima transmisiune televizată din spațiu, devenind astfel, primul cosmonaut căruia i-a fost acordat gradul de general-maior și titlul de Erou al Uniunii Sovietice.
12 aprilie a fost desemnată de Federația Internațională a Aviației – Ziua internațională a aviației și cosmonauticii.
În anii ’60, Moldova devine un laborator militar.
După efectuarea primului zbor în cosmos, în Republica Moldova, în special la Chişinău, au fost create diverse întreprinderi şi instituţii cu profil militar: „Mezon”, „Sciotmaş”, „Mikroprovod”, „Topaz” precum şi o serie de institutii de cercetări ştiinţifice cu tematică secretă – НИИЦЕФТ, КНИИЭП, ВНИИТ.
Zilnic, aproape zece mii de oameni, produceau aparataj electronic cu destinaţie specială, elaborau proiecte în domeniul sistemelor de calcul de bord şi surse de energie pentru aparatele de zbor. Moldova, plasânsu-se atunci pe locul doi în lista ţărilor care munceau pentru domeniul cosmonauticii. Totodată, în anii ’60, din ţara noastră au fost selectaţi aviatori din detaşamentele militare ale Ministerului Apărării pentru a fi instruiţi în domeniul cosmonauticii. Aceştia au fost: Victor Gorbatco, Vasile Ţibliev, Vladimir Dejurov, Anatol Berezovoi, Iurie Ghidzenco, Eugen Hrunov şi Iurie Malencenco, ultimul remarcându-se prin faptul că şi-a jucat nunta în cosmos, făcând legătura din spaţiu cu soţia lui care se afla în acel timp pe Pământ.
Astăzi, mai multe exponate care păstrază vie amintirea acelor timpuri, pot fi găsite în Muzeul Cosmonauticii de la Chişinău.
Ziua naţională a Aviaţiei Civile în Republica Moldova este marcată anual pe 19 septembrie.