UNICEF, împreună cu Ministerul Educației și Cercetării, au lansat o inițiativă de teatru social în cadrul campaniei naționale pentru schimbarea comportamentală și socială în ceea ce privește incluziunea educațională a copiilor cu dizabilități și cerințe educaționale speciale, sub denumirea „Învățăm împreună”.
Scopul principal al acestui proiect este crearea unui mediu educațional mai incluziv în școlile din Republica Moldova, reducând cazurile de bullying, stigmatizare și discriminare, în special în rândul copiilor cu dizabilități, cerințe educaționale speciale (CES), copiilor refugiați și celor din minorități etnice.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a subliniat importanța discutării fenomenului bullyingului, subliniind că, deși subiectul este uneori considerat tabu, acesta continuă să persiste în școlile din țară. El a adăugat că Ministerul își dorește ca acest fenomen să devină istorie și să existe școli unde toți copiii se simt în siguranță și acceptați.
Lansarea oficială a avut loc la Liceul Hyperion din Durlești, unde studiază 1.716 elevi, dintre care 20 sunt copii cu cerințe educaționale speciale.
Un studiu realizat în 2024 asupra incluziunii copiilor cu cerințe educaționale speciale în sistemul educațional din Republica Moldova arată progrese semnificative: 40% dintre părinți susțin integrarea acestora în școlile generale, față de 23% în 2018, iar 60% dintre profesori sunt deschiși spre includerea acestora, în creștere față de 41% în 2018. Totuși, discriminarea rămâne un fenomen prezent în școlile din țară, fenomen care se amplifică pe măsură ce elevii progresează în educație. Teatrul social vine ca o soluție la aceste provocări.
Spectacolele de teatru social vor ajunge în 60 de școli din 10 raioane ale Republicii Moldova și sunt coordonate de organizația „DIALOG ALTERNATIV”. Până la sfârșitul anului, se estimează că aproximativ 4.800 de copii și adolescenți vor învăța despre bullying și discriminare prin activități artistice, învățând cum să prevină și să combată aceste comportamente pentru a crea un climat educațional echitabil și incluziv.
Această inițiativă beneficiază de suportul Guvernului Norvegiei și Guvernului Austriei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Telegram