Autoritățile anunță o reformă amplă a întregului sistem de asistență socială. Ministrul de resort, Alexei Buzu, a declarat că sistemul a trecut prin trei crize mari, precum: pandemia COVID-19, criza refugiaților și cea din domeniul energetic. Astfel, s-a mărit numărul persoanelor care au nevoie de asistență, iar sistemul nu este eficient în combaterea sărăciei. Intervențiile sistemului de asistență socială reduc sărăcia cu doar 5%, iar datele statistice atestă că fiecare al patrulea copil din țară se află în sărăcie.
„Doar în toamna anului trecut colegii mei, asistenți sociali, bibliotecari, ne-au ajutat să înscriem în sistemul de compensații peste 300 de mii de familii. În contextul crizei refugiaților, am implementat mai multe module de criză, s-a mărit numărul de beneficiari care se află în situație de risc sau în situații dificile. Și observăm cu toții că sistemul este la limită și are nevoie de un restart adevărat”, a precizat ministrul Alexei Buzu.
„Într-adevăr, astăzi în funcție de locul de trai a un tânăr cu dizabilități, un copil rămas fără ocrotire părintească sau un bătrân singuratic are acces inegal la serviciile sociale. În același timp, din păcate, sunt prea multe persoane cu dizabilități severe care nu au acces la un asistent personal. Dacă ne dorim o societate incluzivă cu adevărat, trebuie să investim mai mult în serviciile sociale și asta urmează să facem. Odată cu implementarea reformei, întregul pachet de servicii sociale urmează a fi finanțat din bugetul de stat, iar astfel vor fi eliminate oscilațiile. Prin lansarea acestei reforme Ministerul dorește să soluționeze patru probleme de bază: managementul și planificarea adecvată a serviciilor sociale, inegalitățile teritoriale de acces la servicii și prestații sociale, costul serviciilor și calitatea acestora și dezvoltarea resurselor umane din sistem”, a menționat Dan Perciune, deputat PAS.