În ultimii ani au fost făcute publice destul de multe lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-și îmbunătăți și susține amintirile. Acestea sunt susținute pe baza cercetărilor în neuroștiință.
Stresul, alimentația și o mulțime de alți factori sunt de vină pentru problemele care afectează memoria. Din păcate, din ce în ca mai mulți oameni se confruntă cu episoade de uitare. Vârsta la care au început să apară aceste simptome a scăzut dramatic în ultimul timp.
În cazul în care și tu treci prin situații când ajungi să cauți cheile timp de 25 de minute după ce ai fi jurat că le-ai pus la locul lor și mai ales dacă acest lucru se întâmplă des, specialiștii recomandă să iei măsuri.
Mănâncă anumite alimente
Acesta este un lucru bun pentru început. Mai ales pentru că oamenii adoră cele mai simple sfaturi. Adăugarea anumitor alimente în dietă nu implică prea mult efort.
- Ciuperci. Oamenii de știință australieni au scris luna trecută că un anumit tip de ciuperci conține un compus activ care „stimulează creșterea nervilor și îmbunătățește memoria”. Separat, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au descoperit că alte tipuri de ciuperci ca porcinni conțin antioxidanți care luptă împotriva afecțiunilor medicale asociate cu îmbătrânirea, cum ar fi cancerul, boala coronariană și boala Alzheimer.
- Ciocolata neagră și scorțișoara. Ciocolată neagră, un studiu italian sugerează că ciocolata neagră oferă beneficii cognitive de până la trei luni, și scorțișoară îmbunătățesc semnificativ funcția cognitivă.
- Legume de toate felurile. Un studiu de la Harvard a urmărit obiceiurile alimentare ale a 27.842 de bărbați de peste 20 de ani. Cei care au mâncat cele mai multe legume și fructe au avut mai puține pierderi de memorie la sfârșitul vieții.
Ai grijă să ai relații bune în jurul tău
Am văzut de multe ori că cheia unei vieți fericite și împlinite este una care se concentrează mai întâi pe relații. Și există atât de multe modalități simple și practice de a îmbunătăți calitatea unei relații.
Poate fii surprinzător, dar specialiștii recomandă să-ți faci un obicei din a-ți analiza relațiile. Notează-le și clasifică-le pe cele care oferă valoare și pe cele pe care ai dori să le îmbunătățești. Este mult mai ușor să îmbunătățești lucrurile dacă le analizezi atent.
Există cercetări care sugerează că memoria este, de asemenea, influențată de relații. Conform unui studiu Baylor College of Medicine publicat în Neuron, în perioadele de izolare socială, cele mai răspândite celule din creierul nostru, cunoscute sub numele de astrocite devin hiperactive. La rândul lor, ele suprimă funcția circuitului cerebral și formarea memoriei.
Asigură-te că ai un mediul plăcut în jur
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan care studiază șobolanii din iarba Nilului spun că au descoperit că șobolanii ținuți în medii slab luminate și-au pierdut aproape o treime din capacitatea părții creierului lor dedicată memoriei. Concluzia a fost trasă în comparație cu cei din medii mai luminoase.
Un studiu de la Institutul de Cronobiologie și Somn de la Universitatea din Pennsylvania a constatat că chiar și un mic deficit de somn duce la „deficite în vigilență și memorie episodică”.
Petrece timpul cu înțelepciune
O varietate de activități bazate pe funcția cognitivă par să ajute, iar printre acestea se numără:
- Hobby-uri detaliate, cum ar fi observarea păsărilor, care îți cer să procesezi și să îți amintești informații.
- Cititul de plăcere. Cercetătorii de la Institutul Beckman pentru Știință și Tehnologie Avansată de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign au descoperit că lectura de plăcere, în sesiuni de câte 90 de minute, „a consolidat abilitățile de memorie ale adulților în vârstă”.
- Făcând jocuri de cuvinte încrucișate. Cercetătorii de la Universitățile Columbia și Duke au descoperit că participanții la studiu care au făcut cuvinte încrucișate au îmbunătățit „cogniția, funcția și neuroprotecția”.
Întoarce-te în timp
Cercetătorii de la Universitatea Roehampton din Londra au venit cu ideea de a testa dacă pur și simplu întoarcerea în timp ar putea declanșa o reamintire mai bună.
Destul de sigur, a funcționat. „Călătoria mentală în timp, indusă de mișcare, direcționată în trecut, a îmbunătățit performanța cognitivă pentru diferite tipuri de informații”, a spus unul dintre conducătorii studiului. „Am numit acest lucru efect mnemonic de călătorie în timp”.