La 22 martie, în fiecare an este marcată Ziua Mondială a Apei. O zi dedicată concentrării atenției asupra problemelor legate de resursele de apă, resimțite în ultima perioada din ce în ce mai mult.
„Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură și gest contează!” este mesajul de Ziua Mondială a Apei din acenst an.
Această temă vizează promovarea dezbaterilor și a informațiilor legate de criza apei și a calității acesteia, de atitudinea și soluțiile pe care trebuie să le adoptăm pentru a preveni sau a atenua efectele negative asupra resursei de apă. Astfel, pentru că resursele de apă devin din ce în ce mai importante, iar în contextul schimbărilor climatice deficitul de apă ne afectează pe toți, Ministerul Mediului îndeamnă ca fiecare persoană să întreprindă măsuri adecvate privind protecția și utilizarea durabilă a resurselor de apă și să se focuseze pe schimbarea modului în care folosesc, consumă și gestionează apă.
Cadrul național de politici și anume Legea apelor nr. 272 din 2011 stipulează că unul din principiile de gestionare a resurselor de apă este principiul folosinței durabile a apei în sensul că necesitățile generațiilor prezente și viitoare trebuie să fie luate în considerare la folosința și protecția apelor.
Obiectivul general al marcării Zilei Mondiale a Apei constă în sensibilizarea populaţiei asupra provocărilor cu care se confruntă managementul integrat al resurselor de apă.
Deficitul de apă afectează deja fiecare continent. Ne confruntăm cu o criză a apei la nivel global, conform tendințelor cererea de apă ar putea depăși cu 40% oferta către anul 2030 – astfel este necesar de consolidat eforturile pentru atenuarea efectelor negative asupra resurselor de apă. Utilizarea apei a crescut de peste două ori mai repede decît populația în ultimul secol. Există suficiente resurse de apă pe planetă pentru toată lumea, dar prea mult este irosită, poluată și gestionată ne-sustenabil.
Asigurarea cu surse de apă sigure și sanitație adecvată, este vitală pentru sustenabilitatea mediului, incluziunea socială și dezvoltarea economică. Apa unește toate sectoarele – trece peste hotare și granițe. În acest sens, este necesar de unit eforturile pentru politici adecvate în domeniul apei și a schimbărilor climatice întru obținerea rezultatelor benefice.
sursa