De Ziua Mondială a Sindromului Down, deputații și-au exprimat solidaritatea cu persoanele care suferă de acest sindrom.
Un grup de părinți și dascăli ai copiilor cu sindrom Down au asistat la ședința plenară a Parlamentului.
„Vă mulțumim că ne reamintiți că incluziunea începe de la noi, iar fiecare dintre noi poate și trebuie să contribuie la o societate mai incluzivă. E de datoria noastră să acceptăm și să valorificăm diversitatea, să oferim oportunități egale. Fiecare dintre noi are nevoie de dragostea celor din jur pentru a crește, a se dezvolta și a fi fericit”, a menționat peședintele Parlamentului, Igor Grosu.
Deputații i-au aplaudat în picioare pe copiii cu sindrom Down, părinții și dascăli acestora.
Parlamentarii s-au alăturat campaniei de sensibilizare în vederea incluziunii și acceptării persoanelor cu sindrom Down în societate. Aceștia au purtat panglici galbene și albastre și ciorapi de culori diferite.
Tot astăzi, Parlamentul găzduiește expoziția de fotografii cu genericul „Suntem diferiți, dar la fel”. Este un proiect inedit, ce include 31 de fotografii cu copiii soarelui de la AO „Sunshine” din capitală și persoane cunoscute din Republica Moldova. Momentul a constituit un prilej de socializare și interacțiune între deputați și părinții prezenți la Parlament.
Ziua mondială a sindromului Down este marcată anual pe data de 21 martie, sindromul Down fiind o boală genetică cromozomială care afectează aproximativ unul din o mie de copii. Evenimentele organizate, astăzi, la Parlament, au avut drept scop solidarizarea cu persoanele cu sindromul Down, promovarea incluziunii și creșterea gradului de interacțiune socială a acestora.
În Republica Moldova, din cei aproximativ 29 000 de nou-născuți în fiecare an, 50 de copii au sindromul Down, iar mulți părinți spun că, la naștere, nu au avut parte de empatia și grija cadrelor medicale.