Proiectul TEKWILL conectează comunitățile la progresul economic, pregătește profesioniști pentru necesitățile reale ale domeniului IT, abilitează femeile în alegerea unor cariere în industrii de perspectivă și implementează inițiative de susținere a antreprenoriatului tehnologic, la nivel național.
Prin intermediul programelor sale, Proiectul TEKWILL a sprijinit peste 800 de mii de locuitori din toată Moldova, care au beneficiat direct, sau prin intermediul partenerilor săi, de oportunitățile oferite de proiect. În curând, în nordul țării va avea loc deschiderea centrului de excelență „Tekwill Bălți”, iar până la lansare, aici deja a fost formată o echipă locală, care derulează o serie de inițiative.
Centrul de excelență în IT „Tekwill Bălți”
Viitorul centru de excelență va dezvolta mai multe servicii locale, programe și activități, având drept scop încurajarea utilizării tehnologiilor în regiunea de nord a țării. Tekwill Bălți va sprijini domeniul IT în strânsă sinergie cu alte inițiative existente și dezvoltate deja de Tekwill în Chișinău.
Pavel Curcovici, manager local, Tekwill Bălți: „Centrul de excelență „Tekwill Bălți” va dezvolta mai multe servicii locale și inițiative dedicate beneficiarilor de orice vârstă sau gen – elevi, studenți, profesori, tineri profesioniști, antreprenori etc. Programele oferite vor acoperi o serie largă de domenii, de la tehnologiile de bază până la cele mai actuale tendințe, cu accent pe proiecte practice. Ne dorim ca Tekwill Bălți să devină un punct de atracție pentru toți cetățenii din această regiune prin evenimente comunitare dedicate networking-ului, schimbului de experiență, bunelor practici și expertiză între specialiștii din diverse domenii. Toate acestea – pentru a extinde oportunitățile de dezvoltare profesională a locuitorilor și pentru a încuraja antreprenoriatul tehnologic, atât din municipiul Bălți, cât și din localitățile din vecinătate.”
Infrastructura Tekwill Bălți include mai multe săli de conferințe, de training, spații de co-working, săli de ședințe și birouri pentru activități conexe sectorului tehnologic, sau cel al afacerilor. Acesta va găzdui cursuri de formare și sesiuni de instruire pentru copii, studenți, profesori, cadre didactice și antreprenori din regiune. Beneficiarii vor avea acces la echipamente conectate la Internet la viteză înaltă și sisteme audio-video de ultimă generație pentru activitățile comunitare.
Antreprenori și specialiști mai pregătiți pentru piața muncii
Odată cu implementarea mai multor programe Tekwill în regiunea de nord a țării vor spori considerabil oportunitățile de angajare în IT sau domenii conexe. Prin intermediul „Tekwill Academy”, doritorii au posibilitatea să învețe mai multe domenii IT, indiferent de aria de activitate, precum: Java Script, SQL Fundamentals, Dezvoltare web etc. Cu ajutorul programului „Tekwill în Fiecare Școală” – program complex de cursuri extra curriculare – peste 10 mii de elevi deja studiază una sau mai multe discipline în domeniul tech. În școlile conectate la proiect, au fost create „Laboratoare Digitale” care sunt dotate cu tehnică performantă, echipamente și toate cele necesare pentru lecții la standarde internaționale.
Olga Elpujan, directoare, Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă”, Bălți: „Adaptarea procesului educațional la era digitală a devenit o necesitate și o prioritate a procesului educațional din țară. Acest ritm al schimbării în instituția noastră este susținut de programele Tekwill. Laboratorul Digital din liceul nostru oferă condiții moderne, incluzive și accesibile de studiu. Acesta este un spațiu propice și pentru cadrele didactice în cercetarea și implementarea platformelor online în procesul de studiu, crearea resurselor didactice sau ghidarea elevilor în realizarea diverselor proiecte educaționale.”
Iar, copii, cu vârstele cuprinse între 3 și 17 ani, pot face primii pași în programare alături de „Tekwill Academy Kids”.
În parteneriat cu ACETI, tinerii pasionați de tehnologiile informaționale beneficiază de orientare profesională în carieră.
Ion Bodrug, președinte ACETI: „Colaborarea dintre ACETI și ATIC prin intermediul Proiectului Tekwill, în cadrul programului de orientare în carieră, a fost o oportunitate enormă de a cunoaște elevii din nordul țării, de a promova companiile locale și de a le arăta elevilor că imediat după absolvirea universității, colegiilor, pot avea un loc de muncă asigurat de către companiile din regiunea Bălți.”
Pentru a susține fetele și femeile să muncească de la distanță în domeniul IT, prin utilizarea platformelor pentru liber profesioniste, au fost lansate câteva ediții ale programului „Women in Online Work”.
Ina Iavorschi, participantă la ediția a II-a „Women in Online Work”: „În prezent, datorită acestui programul de dezvoltare a abilităților IT, muncesc la propriul start-up din domeniul FinTech, fiind responsabilă de componenta de business și de social media. Ofertele de job au început să apară imediat după ce am finalizat cursul, iar ulterior, am obținut mai multă experiență și am excelat în carieră. Îndemn toate fetele și femeile să participe la programe de dezvoltare a abilităților, indiferent de locul de trai, pentru că în era digitală, putem munci din orice colț al lumii.”
De asemenea, în nordul țării, proiectul susține și inițiativele dedicate antreprenoriatului. În cadrul programului „Start-up UNI”, studenții Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți au participat la un program de formare antreprenorială, pentru a putea crea un business – de la idee la afacere de succes. Mai mult. Tinerii interesați de dezvoltarea unui start-up viabil au posibilitatea să participe la „Start-up Moldova” – program care oferă suport tinerilor antreprenori pe mai multe arii de intervenție – educație antreprenorială, resurse, infrastructură, acces la finanțare și accedere pe piața internațională. Una dintre aceste inițiative este „Școala de afaceri din Bălți” – un program educațional destinat tinerilor liceeni, la care învăța cum să aplice tehnologiile digitale pentru a dezvolta o afacere cu impact național sau global.
Susținerea comunității de refugiați din Ucraina
Echipa Tekwill Bălți, în parteneriat cu comunitatea din nordul țării, s-a mobilizat pentru a-i ajuta cetățenii ucraineni care sunt afectați direct de urgia războiului. Cu susținerea Organizației non-guvernamentale „Țara Fără Părinți”, ACETI, Primăriei mun. Bălți și companiei „Accent Tehno”, la Bălți au fost amenajate două zone speciale pentru muncă, învățare și comunicare, destinate refugiaților găzduiți în regiune. Cele două centre au fost dotate cu laptopuri performante, ce includ softurile necesare pentru ca refugiații, care au posibilitatea să muncească de la distanță să beneficieze de servicii de calitate. De asemenea, a fost îmbunătățită conexiunea la Internet, pentru ca oamenii să poată accesa resursele necesare și comunica de la distanță. Pentru spațiul comunitar de refugiați au fost realizate materiale informative în conformitate cu necesitățile acestora. Materialele conțin informații despre cele mai importante centre din zonă: birouri de asigurări, servicii notariale, farmacii, instituții bancare și altele.
Programele Tekwill continuă să se dezvolte în nordul țării, pentru a putea oferi cât mai multe oportunități de dezvoltare și a pune premisele pentru conectarea talentului și potențialului capitalului uman cu posibilitățile oferite de companiile IT în această regiune.
Despre TEKWILL
Cu susținerea USAID și a Suediei, „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.
Sursa: diez.md