Oamenii de știință de la Texas Southwestern University au dezvoltat o injecție care are capacitatea să reducă starea de ebrietate.
Cercetătorii de la Texas Southwestern University au realizat că factorul de creștere a fibroblastelor 21 (FGF21) – produs în ficatul oamenilor și animalelor – înjumătățește timpul necesar pentru recuperare după consumul de alcool, potrivit indy100, transmite Știri.md cu referire la dcnews.ro.
Cercetătorii au administrat șoarecilor o doză de etanol, ceea ce i-au făcut să-și piardă „reflexul de redresare” – capacitatea organismului de a sta drept atunci când alcoolul îl influențează.
Într-un experiment separat, cercetătorii le-au administrat șoarecilor obișnuiți o doză excesivă de etanol, urmată de o injecție de FGF21 o oră mai târziu, când aceștia erau inconștienți.
Rezultatele au arătat că injecția a redus timpul necesar atât șoarecilor masculi, cât și femelelor în a-și recupera reflexul de redresare cu 1,5 ore – o scădere cu 50% în comparație cu șoarecii din grupul de control.
Coautorul studiului Steven Kliewer a spus:
„Prin creșterea concentrațiilor de FGF21 și mai mari prin injecție, putem accelera recuperarea după beție. FGF21 face acest lucru activând o parte foarte specifică a creierului care controlează vigilența”, a spus el.