Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) a desfășurat o nouă ediție a Campaniei de promovare a Carierei IT în școlile din Republica Moldova. Inițiativa a avut scopul să comunice beneficiile îmbrățișării unei cariere în domeniul Tehnologiei Informației (IT) şi să crească nivelul de informare privind oportunitățile pe care aceasta le poate genera. Ediția din 2024 a Campaniei a fost realizată în parteneriat cu Inotek și Rețeaua Centrelor Tekwill.
Campania s-a desfășurat în perioada 5-27 februarie 2024, în instituțiile de învățământ general din regiunile Nord, Sud și UTA Găgăuzia, sub forma unor sesiuni de orientare în carieră dedicate elevilor claselor a IX-XII-a. Peste 1800 de elevi din 21 de licee din țară au participat în cadrul ediției curente. O atenție deosebită a fost acordată încurajării implicării tinerilor din grupurile defavorizate identificate în regiuni.
În regiunea de sud a țării, campania a fost implementată de Fundația Inotek în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Tineret și Primăria Municipiului Cahul. Sesiunile de orientare în carieră au avut loc în șapte licee și au adus împreună peste 520 de participanți. Sesiunile au fost livrate de reprezentanții a șapte companii/entități locale și naționale – R-Systems, Amdaris, Hora Services SRL, Halley KM SRL, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC, Fortal și The Customization Group. Speakerii le-au vorbit elevilor despre cum pot începe o carieră de succes în domeniul IT și i-au familiarizat cu subiecte precum procesele de automatizare, Testare Software, Instrumente Devops sau tehnici moderne de Design Grafic.
„Această campanie va duce la creșterea conștientizării cu privire la oportunitățile de angajare în domeniul IT, lucru foarte important pentru regiunea de sud a țării. Asta pentru că avem nevoie de forță de muncă calificată și vrem să atragem investiții în acest sector. Prin astfel de activități, Fundația Inotek și-a propus să creeze o platformă de comunicare între sectorul privat din domeniul IT și potențiali angajați”, a menționat Nicolae Mocanu, administrator al Fundației Inotek.
În cadrul sesiunilor de ghidare, tinerii au aflat informație utilă despre direcțiile de carieră în domeniul IT, oportunitățile de afirmare profesională și despre multiplele avantaje asociate cu o carieră IT, printre care sunt salariile competitive, flexibilitatea la locul de muncă, stabilitatea pe termen lung, expunerea către un mediu inovativ, dinamic și posibilitatea de a crea și dezvolta proiecte proprii. Elevii au făcut cunoștință cu oportunitățile educaționale disponibile, inclusiv instituțiile de învățământ superior și cele cu formare duală, care furnizează programe de studii în domeniul IT. Tinerii afirmă că au primit recomandări valoroase de la profesioniștii din industrie, iar acest eveniment i-a ajutat să înțeleagă dacă își doresc să urmeze o carieră în domeniul IT.
„Această activitate mi-a oferit o perspectivă valoroasă asupra domeniului IT și m-a ajutat să îmi fac un plan exact pentru cariera mea. Discuția cu implementatorii acestei campanii a fost una interesantă și binevenită, deoarece am aflat detalii despre oportunitățile și beneficiile profesiilor în domeniul IT. Recomand cu încredere participarea la aceste sesiuni de ghidare în cariera IT, întrucât sunt o sursă excelentă de informații”, a menționat Gloria-Nicoleta Dolma, elevă în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, satul Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul.
Domeniul Tehnologiilor Informaționale a devenit unul strategic pentru Republica Moldova. În 2023, cifra de afaceri a domeniului IT a atins 13,2 miliarde de lei, dintre care 85% sunt destinate exporturilor. Totodată, în cele peste 1700 de companii din țară sunt angajate peste 20.000 de persoane.
Campania de promovare a Carierei IT, ediția anului 2024, are loc cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și co-finanțat de Guvernul Elveției. Proiectul este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Campania de promovare a carierei IT, desfășurată de ATIC începând cu anul 2011, își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Inițiativa încurajează tinerii să afle mai multă informație despre profesiile și oportunitățile din domeniul IT, demontând stereotipurile existente și promovând istorii adevărate și modele de profesioniști care inspiră. Campania este desfășurată anual de ATIC cu susținerea autorităților administrației publice centrale, sprijinul partenerilor strategici și cu implicarea activă a reprezentanților sectorului TIC. Peste 20 000 de tineri din țară au participat la evenimentele și inițiativele realizate în cadrul campaniei pe parcursul ultimilor 13 ani.