Ramura turismului din Republica Moldova în 2022 s-a recuperat complet, după prăbușirea din 2020 provocată de pandemie. Mai mult creșterea a fost una spectaculoasă, fără precedent în istoria noastră, fără a ține cont de recuperarea din 2021. Despre aceasta a anunțat expertul economic Veaceslav Ioniță într-o nouă analiză publicată.
În 2020, pandemia a lovit cel mai dur în ramura turismului, când numărul de turiști s-a redus de 3 ori, de la 377 mii în 2019 la doar 125 mii în 2020. Cel mai mult turismul a fost afectat de imposibilitatea moldovenilor de a pleca peste hotare. Totodată însă, pandemia a oferit o șansă turismului intern, care a reușit cu succes să profite de această oportunitate, iar astăzi, turismul intern a înregistrat o creștere de neimaginat acum câțiva ani.
În 2022 numărul de turiști deserviți de operatorii din ramură a crescut cu 50%, de la 321 mii turiști în 2021 la 477 mii în 2022. În opinia noastră ,creșterea se datorează la doi factori de bază: 1) creșterea rapidă a turismului inter, 2) războiul din Ucraina, care a reorientat o parte considerabilă de turiști care mergeau la odihnă neorganizat în Ucraina spre agențiile de turism.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță turismul intern cunoaște în prezent o înviorare fără precedent. În 2022 el a ajuns la nivelul de 124 mii turiști, cea ce este triplu față de situația de până la pandemie. Astfel pandemia din 2020 a oferit o oportunitate unică ramurii turismului intern și este îmbucurător că companiile locale au reușit să fructifice la maxim această oportunitate. Dacă până la pandemie, ponderea turismului intern, ca număr de persoane era de 15% dint totalul turiștilor, atunci în 2022 ponderea turismului intern a ajuns la 25% având în continuare o tendință clară de creștere.
Cât privește impactul războiului din Ucraina asupra turismului organizat din Moldova. el poate fi estimat, dacă analizăm sondajul realizat de IDIS Viitorul, privind destinația de odihnă și modul de organizare a odihnei preferată de moldoveni, subliniază expertul.
Astfel conform sondajelor cei mai mulți moldoveni până la războiul din Ucraina, preferau să se odihnească în Ucraina în mod individuală, fără a apela la serviciile agențiilor de turism.
Războiul din Ucraina a redus puternic numărul moldovenilor care au decis pe cont propriu să meargă la odihnă în Ucraina. O parte considerabilă din ei au mers pe cont propriu în alte țări, cel mai probabil România și Bulgaria, dar o bună parte s-au orientat spre agențiile de turism optând pentru turismul organizat.
Astfel, ramura turismului în prezent este marcată de 3 schimbări pozitive de bază:
- Crește puternic numărul moldovenilor care decid să meargă la odihnă, aici acasă în Moldova. Pandemia ne-a făcut să descoperim țara noastră. Evident pentru majoritatea din ei, odihna acasă nu este odihna de bază, dar este îmbucurător că Moldova a devenit o destinație pentru mulți concetățeni.
- Conform estimărilor noastre preliminare, crește numărul de moldoveni, care preferă turismul organizat și decid să meargă la odihnă prin intermediul agențiilor de turism în defavoarea turismului neorganizat.
- Crește îmbucurător de bine numărul străinilor care decid să viziteze Moldova în scopuri turistice în mod organizat, prin intermediul agențiilor de turism. Suntem încă departe de potențialul deținut cândva de 300 mii turiști care anual organizat vizitau Moldova. Totuși în prezent am ajuns la 30 mii turiști străini veniți în mod organizat, cea ce este doar 10% din ce a fost cândva, dar dublu față de media de 15 mii, care s-a menținut timp de 30 de ani.