În săptămâna curentă, Primăria Chişinău va da în exploatare un bloc nou pe teritoriul Grădiniței-creșă nr.125 din sectorul centru.
,,Este vorba despre un nou proiect realizat de municipalitate care a costat 9,3 milioane lei şi a prevăzut construcția unei anexe pentru încă 2 grupe și reconstrucția capitală a unei alte grupe de copii. La fel a fost amenajat teritoriul de joacă și au fost construite pavilioane noi pentru 3 grupe de copii. Lucrările au demarat la sfârșitul anului 2022″, a menţionat Primarul General, Ion Ceban.
Noul bloc este renovat în conformitate cu standardele europene, eficientizat energetic, securizat și adaptat necesităților beneficiarilor. De asemenea, grupele sunt dotate complet cu mobilier și diverse utilități, atât în ceea ce privește activitatea educațională dar și cea administrativ – organizatorică și sanitară.
Grădinița-creșă nr.125 a fost fondată la 23 noiembrie 1972 și are conform proiectului 6 grupe de copii cu o capacitate de 105 locuri. La momentul actual IET nr.125 este frecventată de 177 de copii.
În Grădinița-creșă nr.125, în ultimii ani Primăria Chişinău a investit peste 14 mil. 446 de mii de lei.
Amintim că săptămâna trecută Primarul General a vizitat Complexul Educațional „Mihail Lomonosov”, din cartierul Poșta Veche, unde au fost realizate lucrări de reabilitare a unui bloc din cele 3 blocuri de studii. Astfel, după ce vor fi finalizate lucrările, în blocul respectiv vor putea învăţa suplimentar, alți 300 de elevi.
,,Lucrările de reabilitare a blocului de studiu sunt realizate de Primăria Chișinău în parteneriat cu organizația World Vision, în contextul unui program de sprijin pentru copiii refugiați, dar și al copiilor din comunitatea gazdă. Pentru acest suport, mulțumim foarte mult. Mulțumesc în genere tuturor partenerilor noștri care ne susțin în toate proiectele.
Costul lucrărilor la blocul pe care îl reabilităm acum, până la această etapă a fost de 7,5 mil. de lei.
Bugetul cheltuit de Primăria Chișinău este de 4,3 milioane de lei. S-a depus un efort comun enorm, la realizarea proiectului, sperăm la continuarea colaborării. Ne propunem să reparăm și etajul 1 al blocului respectiv”, a mai adaugat edilul capitalei.
Menţionăm că anul trecut, tot la această instituție într-un bloc abandonat anterior, Primăria capitalei a deschis și o nouă grădiniță. Din bugetul municipal pentru grădiniță au fost alocate peste 7 milioane de lei. Acum, după reparații, cererea de înscriere a copiilor în instituție a crescut și asta bucură.
,,În ultimii ani, după ce au început reparațiile la Complexul Educațional, numărul copiilor care frecventează instituția format din 2 blocuri liceale și unul de grădiniță, a crescut de la 380 la 700.
În cadrul grădiniței nou deschisă anul trecut, peste 100 de copii frecventează cele 4 grupe noi deschise. Blocurile au stat în paragină circa 20 de ani”, a conchis Ion Ceban.