Anul 2025 a început într-un mod creativ pentru echipa Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, instituţie dedicată promovării tradiţiilor, meşteşugurilor populare şi artei meşteşugarilor. Pe 17 ianuarie, muzeul a găzduit lansarea a două lucrări editoriale semnate de autori prestigioşi: „Calendarul tradiţiilor populare pentru copii”, de Andrei Prohin, şi „Muzeul şi meşterii populari, salvgardarea tradiţiei meşteşugăreşti”, de Petru Vicol şi Elena Cojocari.
Petru Vicol, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, a declarat: „Acesta este un album dedicat popularizării meşteşugarilor populari, oameni pe care îi considerăm prieteni ai muzeului şi cu care colaborăm de multe decenii.”
Marcel Lutic, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, a subliniat: „Meşteşugarii populari sunt ambasadorii trecutului nostru. Ei sunt cei care păstrează tradiţia vie, chiar și atunci când aceasta se pierde din esența ei, iar eu mă bucur să fiu alături de ei, ca un fel de staroste al acestui grup.”
De asemenea, cu această ocazie, muzeul a primit donaţii valoroase care vor fi incluse în patrimoniul instituţiei. Artista Ioana Căpraru a oferit muzeului una dintre cele 14 cămăşi cu altiţă pe care le-a realizat în cadrul grupului „Şezătoarea Basarabia”.
Emisiunea „TRADIŢII” este difuzată la TVR MOLDOVA duminică, ora 21.00 (reluare, luni, ora 1.00 și vineri, ora 10.00), la TVR INTERNAȚIONAL sâmbătă, ora 13:00 și la TVR CULTURAL duminica, ora 8:00.
Realizată și prezentată de jurnalista Tatiana Slivca, emisiunea aduce în prim-plan patrimoniul național material și imaterial, promovând obiceiurile și tradițiile românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Telegram.