Cu ajutorul financiar al Uniunii Europene, grădinițele, spitalele și satele Republicii Moldova au renăscut. Grădinița „DoReMicii” din Călăraşi a fost construită conform standardului german de eficienţă energetică, spitalul raional Călărași dispune de o nouă centrală termică şi de un sistem solar de încălzire a apei menajere, iar locuitorii din Călărași beneficiază de iluminat public și de apă potabilă de calitate.
Grădiniţa „DoReMicii” din Călăraşi, construită conform standardului german de eficienţă energetică.
Sezonul de încălzire începe mult mai târziu în grădiniţa „DoReMicii” din oraşul Călăraşi, deoarece instituţia preşcolară, care arată ca o căsuţă din desenele animate, a fost construită după un sistem modern de eficienţă energetică. Termoizolarea şi instalarea echipamentelor pentru utilizarea surselor regenerabile de energie, a dus la reducerea cu 90% a cheltuielilor pentru întreţinere. La grădiniţa „DoReMicii” au fost instalate panouri fotovoltaice, pompe de căldură, sistem de ventilare prin recuperare, inclusiv sistem de încălzire şi răcire prin pardoseală.
Instituţia, care este frecventată de 147 de copii, a fost construită în 2017 în cadrul unui proiect finanţat, în cea mai mare parte, de Guvernul Germaniei, care a investit peste un milion de euro.
„Suma totală a investiţiilor a fost de peste 1.157.000 de euro. Contribuţia primăriei Călăraşi a fost de 600.000 de lei – bani din care a fost achiziţionat mobilierul, iar Fondul de Eficienţă Energetică a alocat peste 900.000 de lei”, declară Ion Olari, primarul oraşului Călăraşi.
Încălzire modernă la Spitalul Raional Călăraşi
Datorită sprijinului german, Spitalul Raional Călăraşi dispune de o nouă centrală termică şi de un sistem solar de încălzire a apei menajere. Centrala încălzeşte întreaga instituţie medicală, iar sistemul solar produce apă caldă pentru toate necesităţile spitalului. Costul investiţiilor europene a depăşit 8 milioane de lei.
De serviciile Spitalului Raional Călăraşi beneficiază anual aproximativ 9 mii de pacienţi. Lucrătorii medicali sunt încântaţi de condiţiile de muncă. Directoarea Spitalului Raional Călăraşi, Silvia Bobescu, spune că „apa caldă ajunge în fiecare salon 24 de ore din 24. Anterior, bolnavii trebuiau să meargă la cantină sau la baie, acum este mult mai uşor, nu doar pentru pacienţi, dar şi pentru personalul medical. În spital este cald şi este asigurat confortul termic necesar”.
O nouă faţă pentru iluminatul public din Călăraşi, datorită sprijinului financiar european
Locuitorii din Călăraşi au iluminare stradală cu cele mai moderne tehnologii de control şi comandă online, datorită unui grant oferit de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Convenţia Primarilor”. Pe termen lung, noul sistem de iluminat public, care se întinde pe o distanţă de 25 de km, va asigura o economie de 6.500 de euro pe an şi va permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Când vor avea apă potabilă în robinete locuitorii din Călăraşi?
Investiţiile europene nu se opresc aici la Călăraşi. În oraş sunt în plină desfăşurare lucrările de reabilitare şi extindere a sistemelor de aprovizionare cu apă şi canalizare.
În 2021 a început construcţia a 15, 845 km de reţele de distribuţie de apă şi a 4,9 km de canalizare. Astfel, aproximativ 16 mii de locuitori urmează să fie conectaţi la un sistem îmbunătăţit şi durabil de alimentare cu apă.
„Este un proiect în valoare de 2,2 milioane de euro, finanţat prin intermediul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi Uniunea Europeană. La moment, proiectul este în execuţie, sperăm să-l finalizăm în primul trimestru al anului 2022. Schimbările vor fi resimţite şi în facturile locuitorilor”, punctează edilul oraşului Călăraşi.
În prezent, în oraşul Călăraşi există un apeduct vechi, de peste 35 de ani, prin care curge apă tehnică.
Sursa: infoprut.ro