Buletinele românești ale cetățenilor R. Moldova NU vor fi anulate, așa cum s-a vehiculat anterior în spațiul public, după ce Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din România un proiect de lege care prevede, printre altele, verificarea dacă solicitanții de acte de identitate locuiesc la adresa unde solicită stabilirea domiciliului.
MAI a organizat o dezbatere publică pe marginea proiectului, drept urmare s-a decis că articolul care prevedea posibilitatea anulării actului de identitate, dacă persoana nu locuiește la adresa declarată, va fi revizuit, după ce mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au semnalat nereguli în legătură cu acest text.
„Este cazul să revenim asupra unei menţiuni din proiect, în ceea ce priveşte anularea actului de identitate, nu aceasta a fost intenţia – vorbim de anularea menţiunii de domiciliu. Această menţiune de domiciliu urmează să fie înscrisă doar în registrul naţional de evidenţă e persoanelor. Având în vedere ultimele elemente relevate, trebuie să spunem că proiectul cuprinde doar principii, nu şi procedura de urmat – în niciun caz această menţiune de anulare a domiciliului nu va fi luată doar pe baza unei constatări a unui poliţist”, a declarat directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), Cătălin Giulescu, citat de Agerpres.
El a explicat că procedura ca presupune o notificare a cetăţeanului, o solicitare de a lua legătura cu autoritatea publică, o notificare cu privire la procedura la care urmează să fie iniţiată.
„Această procedură este vizată să dureze cel puţin 60 de zile, astfel încât cetăţeanul care este plecat pentru o perioadă scurtă în străinătate să aibă timp să ia la cunoştinţă faptul că este posibil să fie iniţiată o procedură de anulare a domiciliului în ceea ce-l priveşte”, a mai precizat Giulescu, care a adăugat că nimeni nu îşi propune o evaluare a tuturor menţiunilor de adrese din România.
Giulescu a mai adăugat că menţiunea de domiciliu este o noţiune mai complexă, care printre altele presupune un anumit nivel de contact între autoritatea publică şi cetăţean.
„Intervenţia legislativă îşi propune să corecteze anumite situaţii, nimic mai mult, nu se va realiza niciun fel de evaluare a modului în care persoanele locuiesc sau nu locuiesc la adresă, deoarece domiciliul nu este singurul element analizat în ceea ce priveşte stabilirea corectitudinii domiciliului. Adică domiciliul nu trebuie să reprezinte în mod obligatoriu locul unde o persoană locuieşte”, a conchis Cătălin Giulescu.
La dezbatere a participat și Oleg Spînu, avocat și președinte al asociației „Dreptul Basarabiei”.
„Buletinele românești ale moldovenilor nu se anulează. Astăzi (n.red. – ieri), 25.01.2022, în calitate de Președinte al Asociației Dreptul Basarabiei, am participat la dezbaterea publică pe tema proiectului Ordonanței pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidență, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În urmă dezbaterilor s-a ajuns la concluzia că proiectul de lege va fi modificat și nu se va ajunge la anularea buletinelor celor ce nu stau efectiv la adresa din buletin”, a scris Spînu pe pagina sa de Facebook.
Sursa: tv6.md